Ma a Vág völgyében 53 várat, illetve kastélyt tartanak számon, mintegy fele látogatható. Közülük tizenötöt restauráltak, ezek múzeumként állandó és időszaki kiállításoknak adnak otthont. A múzeumokban idegenvezető, a várromoknál pedig magyar nyelvű ismertető segíti a turisták eligazodását a történelemben. A vidéken Máté Királysága néven két éve új turisztikai terméket hoztak létre. A "királyságnak" saját, hétnyelvű (szlovák, cseh, német, angol, lengyel, magyar, orosz) útlevele van, amelybe a látogatáskor az adott várban pecsétet nyomnak, ezzel igazolva, hogy tulajdonosa személyesen járt ott. (Kissé emlékeztet a hetvenes évek végén Magyarországon Tájak Korok Múzeumok címmel indított mozgalomra, amelynek keretében a hazai műemlékek, múzeumok stb. szintén pecséttel igazolták a turisták látogatását.) A királyság megtekinthető várai, kastélyai közül a legnagyobb Trencsény, a legérdekesebb Csejte, a legszebb Bajmóc és Szomolád, a legtávolabbi pedig a cseh határ közelében fekvő Árva vára.
Pozsony vára az első, amellyel a magyar turista szó szerint szembetalálja magát a városba érkeztekor. A Duna fölé magasodó hegyen áll a helybeliek által csak felfordított asztalként emlegetett, 1436-ban épült erődítmény, amely évszázadokon át a magyar királyok lakhelye volt. Sokáig a Szent Koronát is a falai között őrizték. A XVIII. század végén véletlenül, gondatlanságból égett le. Bár külsejét úgyahogy rendbe hozták, belső felújítása csak az 1950-es években kezdődött meg és még hosszú évekig eltarthat. Már elkészült helyiségei kiállításoknak adnak otthont.
A Kis-Kárpátok aljában, 340 méter magasan, szépen gondozott környezetben magasodik a XIII. századból származó, négytornyú Vöröskő vára. Több átalakítást is megélt, de szerencsésen átvészelte az évszázadokat, mai reneszánsz-barokk stílusát a XVII. században nyerte el. Adomány útján a Thurzó család, majd a Fuggerek tulajdonába került, akik alagsorában Európa egyik legnagyobb, háromszintes pincerendszerét alakították ki, benne rezet, bort és egyéb kincseiket raktározták. Utolsó tulajdonosa a Pálffy család volt, ők alakították át a vár belsejét kényelmes, lakható főúri rezidenciává. Jelenleg múzeum, itt helyezték el a környék kastélyaiból megmentett antik bútorokat és berendezési tárgyakat. Figyelemre méltó a földszintjén létrehozott barokk stílusú mesterséges barlang (Sala Terrena), emeletén a kápolna és a díszterem. Ez utóbbiban találkoztak 2002 őszén a visegrádi országok kormányfői. A várudvarban nyaranta sólyom- és ragadozómadár-bemutatót tartanak.
A környék egyik legmutatósabb, legszebben rendben tartott várkastélya az egykor szintén Pálffy-tulajdonban lévő Szomolány. Ma a Szlovák Tudományos Akadémia alkotó- és pihenőháza. Magas, buzogányszerű tornyából szép kilátás nyílik a Vág völgyére és a hegyekre.
Az utazónak már messziről feltűnik a Vág kanyarulatában a folyó és a névadó város fölé magasodó hatalmas, tornyos Trencsényi vár. Csák Máté királyságának legpompázatosabb erődítménye a XIV. században hatalmas ünnepségeknek adott otthont. Itt jegyezte el Luxemburgi Zsigmond Nagy Lajos lányát, Máriát, Mátyás király pedig a cseh Podjebrád Katalint. A vár 1790-ben kiégett, s csak a múlt század közepén kezdtek hozzá a felújításához, ami 50 évig tartott. A többszintes palotaépületben múzeum és képtár működik, 33 méter magas tornyából gyönyörű panoráma tárul a turisták elé.
Csejte a vár egykori úrnőjéről, Báthory Erzsébetről vált híressé, akit rémtetteiért - a hagyomány szerint 600 lányt kínzott halálra - a várbörtönbe zártak, 1614-ben ott érte a halál. A faluból induló meredek kaptatón lehet feljutni, bár az építmény rendkívül romos és életveszélyes, a tetőn elénk tárulkozó látvány miatt érdemes vállalni a hosszú gyalogutat. A faluban lévő Draskovics-kastélyban múzeumot rendeztek be, ahol azonban a vár híres lakójáról alig történik említés. Mindössze Csók István Báthory Erzsébet c. festményének - amely a háborúban megsemmisült - fényképmásolata látható.
A Vág felett, a síkságból kiemelkedő 70 méter magas sziklán áll Beckó, más néven Bolondóc várának konzervált romja. A hatalmas várat Stíbor vajda építtette a XIII. század elején, és kedvenc bolondjáról, Beckóról nevezte el. Itt szintén megéri megmászni a várba vezető lépcsőket, mert a falakról csodás kilátás nyílik a környező vidékre. Nyaranta hadijátékok, fesztiválok zajlanak a vár hatalmas belső udvarán.
Csák Máté királysága két nap alatt kényelmesen végigjárható. Szállást minden nagyobb településen lehet találni, a környék vendéglátóhelyein pedig feltétlenül kóstolják meg az ízes tájjellegű ételeket.

Fülöp Csilla

článok na maďarskom serveri Travelport.hu, október 2003